Mo┼╝emy si─Ö ni─ů raczy─ç bo w

profesjonalne ekspresy do restauracji
profesjonalne ekspresy do restauracji

Kawa to nap├│j bardzo popularny w┼Ťr├│d Polak├│w. Pijemy j─ů nie tylko do ciasteczka, lecz nawet do kanapek. Mo┼╝emy si─Ö ni─ů raczy─ç, bo w naszym kraju nie jest zbyt droga. Du┼╝a jest w Polsce sprzeda┼╝ kawy i r├│┼╝ne s─ů jej ceny. Lecz nie s─ů one takie, jaka jest cena najdro┼╝szej kawy na ┼Ťwiecie. Najdro┼╝sza kawa nosi nazw─Ö kopi luwak. Lecz wielu z nas nie chcia┼éoby si─Ö jej napi─ç nawet za dop┼éat─ů. Gdy┼╝ kawa ta pochodz─ůca z po┼éudniowo-wschodniej Azji wytwarzana jest z ziaren kawy, kt├│re wydobywane s─ů z odchod├│w pewnego rodzaju zwierz─ůt. Zwierz─Öta te zwane ┼éaskunami zjadaj─ů owoce kawowca, lecz nie trawi─ů jego nasion, a tylko mi─ů┼╝sz. Dlatego po lekkim trawieniu i sfermentowaniu ziarna przechodz─ů przez przew├│d pokarmowy, po czym s─ů wydalane. W takim procesie ziarna kawowca trac─ů gorzki smak, a pozostawiaj─ů ┼éagodny. Sprzeda┼╝ takiej kawy jest bardzo op┼éacalna. W kawiarni fili┼╝anka takiej kawy nie kosztuje tyle co kawa w┼éoska, czy jakikolwiek inny rodzaj kawy. Lecz o du┼╝o dro┼╝ej. Bo zbiory tego gatunku kawy wynosz─ů tylko najwy┼╝ej 400 kilogram├│w na rok. Kawa taka najbardziej smakuje mieszka┼äcom Stan├│w Zjednoczonych i Japonii.


A wszystko w celu bezpo┼Ťredniego spo┼╝ycia

Dzi┼Ť trudno nam sobie wyobrazi─ç ┼Ťwiat bez kawy. Kawa jest wsp├│┼écze┼Ťnie zaliczana do najpopularniejszych u┼╝ywek na ┼Ťwiecie. Jest te┼╝ g┼é├│wnym ┼║r├│d┼éem kofeiny. Kawa dla wielu jest wa┼╝niejsza ni┼╝ herbata, ni┼╝ sok, czy kompot. S─ů tacy ludzie, kt├│rzy w og├│le nie pij─ů innych p┼éyn├│w, lecz tylko kaw─Ö rozpuszczaln─ů, kaw─Ö parzon─ů lub smakuje im wy┼é─ůcznie kawa w┼éoska. W┼éoskie espresso smakuje wielu osobom, a zw┼éaszcza gdy przebywaj─ů we W┼éoszech i s─ůcz─ů kaw─Ö w kawiarni lub restauracji. Dlatego sprzeda┼╝ kawy w┼éoskiej w popularnych w┼éoskich miejscach turystycznych jest bardzo du┼╝a. Kawa, kt├│r─ů uwielbiamy pi─ç ka┼╝dego dnia sw├│j pocz─ůtek wzi─Ö┼éa w Etiopii. Na kontynencie europejskim pojawi┼éa si─Ö dopiero w szesnastym wieku. A do naszego kraju trafi┼éa w pod koniec siedemnastego wieku. I pocz─ůtkowo pi┼éa j─ů tylko zamo┼╝na cz─Ö┼Ť─ç polskiego spo┼éecze┼ästwa. Lecz szybko dotar┼éa tak┼╝e do restauracji i zyska┼éa popularno┼Ť─ç. Kawa wytwarzana jest ziaren kawowca, kt├│re to ziarna najpierw s─ů palone, a potem mielone lub poddawane instantyzacji. Instantyzacja jest procesem doprowadzenia sproszkowanego koncentratu produktu do stanu, w kt├│rym mo┼╝na go ┼éatwo i szybko rozpu┼Ťci─ç w wodzie. A wszystko w celu bezpo┼Ťredniego spo┼╝ycia produktu.


Kawa na dzień dobry

Jest pewien nap├│j, bez kt├│rego wiele os├│b nie wyobra┼╝a sobie wr─Öcz ┼╝ycia. To kawa. Wed┼éug niekt├│rych kawa powinna by─ç czarna jak smo┼éa, gor─ůca jak piek┼éo i s┼éodka jak mi├│d. Z roku na rok sprzeda┼╝ kawy ci─ůgle ro┼Ťnie, a sposob├│w jej przyrz─ůdzania jest coraz wi─Öcej. Nie wszyscy lubi─ů kaw─Ö s┼éodk─ů, wiele os├│b woli kaw─Ö bez ┼╝adnych dodatk├│w. Inni dodaj─ů do kawy ┼Ťmietank─Ö lub mleko. Coraz wi─Öcej os├│b przyrz─ůdza ten nap├│j z r├│┼╝nymi przyprawami, takimi jak cynamon i kardamon.
Dla wielu pierwsz─ů czynno┼Ťci─ů po przebudzeniu jest zaparzenie i wypicie fili┼╝anki kawy. Wtedy doskonale sprawdza si─Ö kawa w┼éoska, kt├│ra nie bez powodu uchodzi za jedn─ů z najlepszych na ┼Ťwiecie. W┼éosi tak┼╝e przyrz─ůdzaj─ů kaw─Ö na r├│┼╝ne sposoby, ale najpopularniejsze jest chyba s┼éynne espresso, czyli bardzo mocny napar podawany w ma┼éych fili┼╝ankach. Ten smaczny nap├│j przygotowuje si─Ö przez przepuszczenie gor─ůcej wody pod ci┼Ťnieniem przez drobno zmielone, a nast─Öpnie ubite ziarna kawy. Wykorzystuje si─Ö do tego specjalne maszyny, zwane ekspresami. Zwykle do ekspresu wykorzystuje si─Ö specjaln─ů mieszank─Ö r├│┼╝nych gatunk├│w kawy. Espresso mo┼╝na pi─ç bez ┼╝adnych dodatk├│w lub z cukrem.


Dodane: 10-01-2020 04:08