em. Prawdziwa kawa włoska wypita tuż po wstaniu z łóżka sprawi, że bez problemu nabierzesz energii do działania i to nawet po nieprzespanej nocy. Po jaki gatunek ziaren powinieneś jednak sięgnąć, by ten efekt zmaksymalizować? Jaki typ kawy okaże się dla ciebie najzdrowszy i tym samym najlepszy?
Mimo iż eksperci od kawy potrafią wskazać wyraźne różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami ziaren, dla ciebie - jako przeciętnego zjadacza chleba - nie powinny mieć one większego znaczenia. Sam raczej nie poczujesz różnicy pomiędzy arabicą a robustą. Nie oznacza to, że masz bagatelizować sposób przyrządzania kawy i korzystać z tej rozpuszczalnej. Tylko prawdziwe i profesjonalne ekspresy do kawy pozwolą ci na uzyskanie głębokiego smaku oraz wyrazistego aromatu. Zainwestuj zatem przynajmniej w jedną prostą maszynę do zaparzania naparów. Przekonaj się, że kawa może smakować naprawdę wyjątkowo.
Cała moc czarnego lub zabielonego wywaru
Nie ma chyba na świecie drugiego tak popularnego napoju jak kawa. Wszyscy za nią przepadają i wszyscy uwielbiają ją pić, zwłaszcza z samego rana, gdy trudno otworzyć oczy i jakoś ściągnąć się z łóżka. Nic tak nie stawia na nogi i nie dodaje energii jak solidna porcja kofeiny przyjęta pod postacią pysznego naparu. Z kawy wbrew pozorom nie trzeba rezygnować. Wręcz powinno się ją pić, gdyż ma ona niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie.
Typ kawy nie ma większego znaczenia. Zarówno kawa włoska, jak i nawet zwykłe cappuccino z dodatkiem mlecznej pianki będą mieć podobne właściwości. Cała moc czarnego lub zabielonego wywaru kryje się bowiem w kofeinie. To właśnie ten związek ma rewelacyjne właściwości, które nie ograniczają się wyłącznie do wywoływania efektu pobudzenia. Kofeina jest w stanie zapobiegać różnym chorobom serca, chorobom neurodegradacyjnym, a nawet insulinooporności. Mimo wszystko specjaliści od kawy zalecają, by inwestować w porządne ekspresy do kawy i to w nich przygotowywać wyjątkowe napary. Zmielony pył zalany wrzątkiem nie jest bowiem prawdziwą kawą i z tego należy zdać sobie sprawę.
Ekspres daje po prostu więcej możliwości
W domach i mieszkaniach Polaków coraz częściej pojawiają się różnorodne ekspresy do kawy. Dawniej uchodziły one za urządzenia luksusowe, z których dobrodziejstw korzystano wyłącznie w restauracjach i kawiarniach, ale na szczęście upływ czasu sprawił, że dziś są one dostępne dosłownie na każdą kieszeń. Każdy może je mieć, a prawdziwy kawosz wręcz powinien je posiąść. Dobrego ekspresu do kawy nie da się niczym zastąpić.
A nie chodzi już nawet o to, że ekspres pozwala właściwie obrobić ziarna, które w takich tradycyjnych młynkach zostają zmiażdżone i pozbawione smaku oraz aromatu. Ekspres daje po prostu więcej możliwości. Można w nim przygotować niemalże każdy typ kofeinowego naparu - czy to będzie kawa włoska, czy popularne w Polsce cappuccino. A warto eksperymentować, by odkrywać swoje kubki smakowe i sprawdzać, co im pasuje najbardziej. Współczesne ekspresy są też na tyle proste w użyciu, że nie trzeba mieć jakichś specjalnych umiejętności czy szerokiej wiedzy teoretycznej, aby nauczyć się przyrządzać w nich świetne napoje. Każda kawa wykonana w ten sposób będzie smakować o niebo lepiej.
Jaką kawę warto pić?
Jednym z popularniejszych i powszechniejszych napojów zawierających kofeinę jest kawa włoska, którą serwuje się we wszystkich lepszych kawiarniach i restauracjach. Nie oznacza to jednak, że tylko ona ma dobre właściwości. Tak naprawdę moc każdej kawy kryje się w kofeinie. To ona jest głównym związkiem tego rodzaju naparów i to ona sprawia, że tuż po ich spożyciu człowiek ma więcej energii i siły do działania.
Czy da się więc odpowiedzieć na tytułowe pytanie? Jak najbardziej, a odpowiedź jest banalnie prosta. Każdy powinien pić taką kawę, która mu po prostu smakuje. Innej odpowiedzi nie ma. Nikt bowiem nie powinien się zmuszać do przyjmowania czegoś, co nie trafia w jego gust czy kubki smakowe. Niektórzy ubóstwiają nowoczesne i zmodernizowane ekspresy do kawy właśnie za to, że dzięki nim mogą w domowych warunkach wykonywać kawę latte, cappuccino czy jeszcze ciekawsze odmiany naparów. Inni z kolei tolerują wyłącznie klasyczną "małą czarną". Każda kawa ma oczywiście nieco inny smak i aromat, ale jej właściwości zawsze pozostaną podobne, dlatego warto pić po prostu to, co się lubi najbardziej.